Big Delta WASP: de gigantische 3D-printer die huizen kan printen

Deze 12 meter hoge 3D-printer zou zomaar voor een revolutie in de bouw kunnen zorgen. Je moet niet verwachten dat er een compleet stenen huis met een paar slaapkamers uit komt, maar hij zou wel een belangrijke rol kunnen spelen in het opbouwen van woningen uit natuurlijke bronnen, zoals klei en modder.

Het apparaat luistert naar de naam ‘Big Delta’. Op het eerste oog ziet het er niet uit als ‘s werelds grootste 3D-printer, laat staan een machine die een huis zou kunnen bouwen. Maar het hexagonale steigerwerk ondersteunt een gigantische extruder met een slimme roterende sproeier. Deze mengt en extrudeert tegelijkertijd printbaar materiaal, waardoor gebouwen laag per laag kunnen worden opgebouwd.

De techniek is geïnspireerd door vrouwelijke metselwespen, die komvormige nestjes van modder bouwen voor hun nageslacht. Bekijk onderstaande video om de Big Delta extruder in actie te zien.

In dit dorpje, “printen we huizen en verticale groentetuinen van allerlei formaten,” legt Massimo Moretti van WASP uit. “Daarnaast is er een laboratorium waar compacte desktopprinters [other] objecten kunnen maken.” Denk hierbij aan meubels, sieraden en keramiek.

Big Delta is niet de eerste 3D-printer die een huis gaat proberen te printen. In 2014 gebruikte het Chinese bedrijf WinSun een 6 meter hoge 3D-printer om een luxe woning van 1100 vierkante meter te bouwen. Maar de printer is wel een manier om huizen tegen een lage prijs te bouwen, door waar dan ook ter wereld materialen uit de omgeving te gebruiken.

Big Delta is met name flexibel, waardoor WASP verschillende materialen kan gebruiken om huizen te bouwen. Het gebouw beschikt over een aantal geïntegreerde zonnepanelen en is geheel onafhankelijk van elektriciteitsnetwerken.

WASP heeft daarnaast goed nagedacht over logistiek, waardoor de enorme 3D-printer makkelijk uit elkaar te halen is en overal naartoe kan worden vervoerd — het enige bewegende onderdeel is de extruder. Indrukwekkend genoeg kost het drie mensen slechts twee uur om de machine in elkaar te zetten.

Nu het Massa Lombarda project — genaamd Shambhalla — opgestart is, hoopt WASP het idee van de ‘economie van doe-het-zelvers’ te stimuleren en verder te ontwikkelen. Hoewel de meeste voorwerpen nu met een 3D-printer kunnen worden gemaakt, blijft het delen van vaardigheden en technische kennis echter een belangrijk onderdeel van het proces. De makers van vandaag zijn ten slotte de uitvinders van morgen.

In een wereld waarin de wereldbevolking exponentieel toeneemt, neemt de vraag naar geschikte woningen constant toe. Big Delta en 3D-printers kunnen huizen bouwen tegen lage kosten en met duurzame materialen uit de omgeving.

Het doel van het Big Delta project is om iedereen de kans te geven in een huis te wonen. En veel nobeler dan dat wordt het niet.

Bron: http://iq.intel.nl/big-delta-wasp-de-gigantische-3d-printer-die-huizen-kan-printen/