Lokale productie en levering stroom start snel
Tilburg krijgt een lokaal energiebedrijf. Dat begint na de zomer met productie en verkoop ‘zon van andermans dak’.
TILBURG. Stroom kopen als streekproduct. Afkomstig van het dak van het winkelcentrum Pieter Vreedeplein. Of van de Ireen Wüst-ijsbaan.
In Tilburg wordt dat werkelijkheid. Kort na de zomer gaat een nieuw lokaal bedrijf aan de slag, dat op daken van 48 grote gebouwen zonnestroom opwekt en die levert aan burgers en bedrijven.
Dat is de inzet van coöperatie Energiefabriek013. „We gaan het professioneel oppakken”, zegt bestuurslid Evert Vrins. „Het wordt waarschijnlijk het grootste lokale energiebedrijf van Nederland.”
Het plan is dat Tilburgers aandelen kopen. Daarvoor krijgen ze een rendement dat beduidend hoger is dan rente bij een bank. Ook is de hulp van ondernemers nodig die het energiebedrijf risicodragend willen exploiteren voor een periode van vijftien jaar.
Energiefabriek013 neemt de stroom van het bedrijf af en verkoopt het. Vrins: „Deze opzet combineert concurrerende stroomprijs, zekerheid van lokale groene stroom en de kans te investeren in duurzame energie en lokale economie.” Het gaat om zonnepanelen op panden van de gemeente en winkelvastgoedbedrijf Klépierre (het vroegere Corio). De ledenraad van de coöperatie besluit op 1 juli over het plan. Volgens Vrins kan er daarna meteen vaart worden gemaakt. Er is voldoende dakoppervlakte gereed voor stroom voor enkele honderden huishoudens.
Over enkele jaren komen op dezelfde manier vijf windmolens op energiepark Spinder in het spel. Dan zou een kwart van de stad (20.000 huishoudens) voorzien kunnen worden.
Bron: Brabants Dagblad door Ben Ackermans