- duurzame elektriciteit;
- duurzame warmte of de gecombineerde opwek van duurzame warmte en elektriciteit;
- groen gas.
Wijzigingen in 2014
Vanaf 2014 vragen wij u een haalbaarheidsstudie van uw project te maken. Bij een aangevraagd vermogen vanaf 0,5 MW, 500 kWp of 50 Nm3/uur dient u deze bij uw subsidieaanvraag toe te voegen. De haalbaarheidsstudie bevat in ieder geval de volgende onderdelen:
- exploitatieberekening;
- berekening van het projectrendement;
- onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering.
Meer informatie vindt hier: ‘Aanvragen’.
Daarnaast is voor geothermieprojecten een geologisch onderzoek een verplichte bijlage bij de subsidieaanvraag. Het geologisch onderzoek dient te voldoen aan het Model Geologisch Onderzoek SDE+.
In 2014 gelden ook wijzigingen voor projecten van bestaande biomassa-installaties. Het gaat om projecten die eerder subsidie hebben gekregen uit de (OV)MEP en die aan het einde van hun subsidieperiode van 10 jaar zijn gekomen. Deze komen in de SDE+ in aanmerking voor verlengde levensduur. Vanaf 2014 geldt dat de installatie minimaal 7 jaar oud moet zijn op het moment van aanvragen van de subsidie.
Met ingang van 2014 komen projecten met een SDE+ subsidie niet meer in aanmerking voor de fiscale Energie Investeringsaftrek (EIA).
Aanvragen
Ook in 2014 vraagt u SDE+ subsidie aan in het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vanaf 3 maart 2014 kunt u in het eLoket uw aanvraag voorbereiden. U logt in op eLoket met eHerkenning.
Opdrachtgever(s)
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Meer info
Wilt u op een snelle manier informatie over de SDE+ 2014? Lees dan de digitale brochure ‘SDE+ 2014 - Zo vraagt u subsidie aan voor de productie van duurzame energie’ (zie download). Bekijk ook de voorlichtingsfilm SDE+.
Download:
- Digitale brochure SDE+ 2014 PDF document | 5,29 MB
- Digitale brochure SDE+ 2014 (printversie) PDF document | 388,95 KB