Proefproject laat fietspad energie opwekken met geïntegreerde zonnepanelen

In het Noord-Hollandse Krommenie is het eerste element geplaatst van de SolaRoad, een futuristisch wegdek voor fietspaden dat dankzij geïntegreerde zonnepanelen energie moet genereren. Het testtraject krijgt een lengte van honderd meter.

Paneel voor SolaRoadSolaRoad is een initiatief van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel. Doel van de pilot is te onderzoeken of het wegdek efficiënt ingezet kan worden door er zonnecellen in te integreren. Aan de SolaRoad wordt sinds 2009 gewerkt en inmiddels is het eerste element van het testtraject geplaatst.

Een module van beton meet 2,5×3,5 meter en bevat een 1cm dikke, lichtdoorlatende toplaag van gehard veiligheidsglas. Daaronder zijn kristallijn silicium zonnecellen geplaatst. De toplaag is stroef gemaakt om hem veilig te maken voor fietsers, maar het materiaal zou ook vuil afstoten, zodat de zonnecellen voldoende zonlicht  blijven ontvangen.

Na het plaatsen van de modules over een afstand van honderd meter wordt onder andere bekeken of de SolaRoad voldoende verkeersveilig is en welk rendement in de praktijk wordt behaald. De onderzoekers verwachten voldoende elektriciteit te genereren voor drie tot vier huishoudens. De opgewekte elektriciteit kan volgens de onderzoekers worden ingezet voor straatverlichting en dynamische wegsignalering. Een mogelijke toekomstige toepassing is het laden van elektrische auto’s. Ook wordt nagedacht over het gebruik van dunnefilmzonnecellen in plaats van standaard silicium zonnecellen.

Bron: tweakers